Agile Project Management обучение AgilePM

Agile Project Management обучение AgilePM вече има и в България и то на отлично и професионално ниво. „Проджект Мениджмънт Академия“ PMA.bg отвори врати в България и ви представя project management обучение на световно ниво.

Agile Project Management обучение от „Проджект Мениджмънт Академия“ PMA.bg

Agile Project Management обучение

Курсовете на Академията са уникални и изцяло онлайн и дистанционни, но най-важното за тях е, че са на изключително ниво. Project Management Academy (PMA.bg) единствено предлага обучение чрез реална практика, реални ментори и истински практически задания и обучение.

С това ще се превърнете в истински лидери и професионалисти на пазара, не само в България, но и на световен мащаб.

Agile Project Management обучение на високо ниво

„Проджект Мениджмънт Академия“ PMA.bg включва в своето обучение освен класически проджект мениджмънт, много Agile принципи. Ще разберете истинския произход на гъвкавите методологии, културата и духа на управлението от източната култура.

Agile и Project Management несъвместимостта

Agile културата трудно се разбира от западния свят, не се практикува или поне не вярно. Проджект Мениджмънт Академия променя това. Представеното Agile project management обучение обяснява принципите, философията и целите на този управленски стил.

Какво е Agile Project Management обучение?

Agile Project Management е итеративен и внимателен подход за изпълнение на изискванията през целия жизнен цикъл на проекта.

В основата си, agile проектите трябва да показват централни ценности и поведение на доверие, гъвкавост, овластяване и сътрудничество. AgilePM ролята трябва да се грижи за всичко това.

Класическия Project Management и Agile Project Management практиките имат сериозни разлики.

Има няколко методологии, които могат да се използват за управление на гъвкав проект; две от най-известните са Scrum и Lean.

Определящата характеристика на Agile проект е, че той произвежда и осигурява работа в кратки спринтове.

Те се повтарят, за да усъвършенстват работните резултати, докато не отговарят на изискванията на клиента.

Когато традиционното управление на проекта ще установи подробен план и подробни изисквания в началото, след което се опита да следва плана.

Agile проджект мениджмънт практиката започва работа с груба представа за необходимото.

След това чрез доставяне на нещо за кратък период от време, изяснява изискванията като проекта прогресира.

Тези чести итеративни процеси са основна характеристика на един гъвкав проект и поради този начин на работа се установяват взаимовръзки между заинтересованите страни и членовете на екипа, които доставят работата.

Обхватът трябва да бъде адаптивен там, където първоначално не съществуват подробни изисквания.

Все пак има Agile процеси, за да се гарантира, че на всеки етап работата, която трябва да бъде извършена, е дефинирана и в съответствие с нуждите на клиента.

Project Management ролята се нуждае от сериозен курс

Ролята на мениджъра на проекти има тенденция да бъде съвсем различна при Agile project management практиките (и често е известна като Scrum Master или Фасилитатор на проекти).

Членът на екипа е този, който се занимава с проблеми и се справя с прекъсванията. Прави това за да позволи на останалите членове на екипа да се концентрират върху работата.

Така че Agile проектите се нуждаят от документация, прегледи и процеси. Точно както традиционните проекти отговарят на изискванията, управляват разходите и графиците, дават ползи и избягват пълзящи обхвата.

Agile просто не поставя толкова голям акцент върху силно подробна документация и не очаква напълно да разбере изискванията, преди работата да започне. Вижте още за обучение по проджект мениджмънт в Уикипедия.

Вместо това той подчертава важността на доставката на работещ продукт като нещо осезаемо за клиента. След това може да бъде усъвършенствано.

И така докато удовлетвори нуждите на клиента. Ключовата мярка за напредъка на проекта е тази серия от работни резултати.

Очевидно съществува риск от започване на работа по даден проект, преди да се разбере напълно тази работа. Tози риск се намалява от бързата доставка на работещ продукт, макар и такъв, който в началото е малко вероятно да бъде перфектен. Прочетете статията на Антон Радев за обучение по управление на проекти без учебник и лекции.

Защо имаме нужда от Agile Project Management AgilePM и курс?

Agile project management стила има своите недостатъци, като по-лесното идентифициране на проектните рискове и лошото управление на ресурсите.

Много проектни екипи не разбират как да използват гъвкавото управление на проектите.

Въпреки това, с бързите темпове на промяна на бизнеса през 21-ви век, много проекти трябва да са сигурни, че ще доставят нещо, което отговаря на нуждите на клиента в края на проекта.

Не трябва да изразходват разхищени усилия за усъвършенстване на изискванията. Те ще бъдат остарели до момента, в който крайният продукт се достави. Прочетете другата ни статия за обучение по
управление на проекти.

Дори в бизнес среда, която не се променя бързо, може да бъде трудно напълно да се формулират изискванията, без да се види първо осезаем продукт.

Tака все още съществува риск да се достави нещо, което не отговаря напълно на нуждите на клиента. Ето защо пъргавото става все по-необходимо за много различни видове проекти.

Разлика между Agile и Waterfall project management

Има четири принципа, които обикновено се използват, за да се подчертае разликата между agile и waterfall подходите за управление на проекти:

 • Сътрудничество с клиенти при договаряне на договор.
 • Индивиди и взаимодействие по отношение на процеса и инструментите.
 • Отговор на промяната следвайки структуриран план.
 • Прототипиране / работни решения върху изчерпателна документация.
 • Традиционните „водопадни” подходи ще имат тенденцията да се отнасят към обхвата като двигател и да изчисляват последващото време и разходи.
 • Като има предвид, че „agile“ ангажира зададените ресурси за ограничени периоди, за да доставя продукти, които са разработени през последователни цикли.

Agile или Waterfall project management все пак?

Подходящи и водопадни подходи към управлението на проекти съществуват в продължение на техники. Те трябва да бъдат възприети, както е подходящо за целите на проекта и организационната култура на средата на изпълнение.

Като цяло, agile и waterfall подходи към управлението на проекти (проджект мениджмънт) носят както силни, така и слаби страни в изпълнението на проектите. Професионалистите трябва да възприемат подход за „голф чанта“.

Трябва  да изберат правилните техники. Te най-добре ще отговарят на проекта, проектната среда и договарящите страни с акцент относно поведението, лидерството и управлението.

Методите, които създават най-добрите възможности за успешно изпълнение на проекта са само инструмент.

Project Management Recourses and materials

BEST PROJECT MANAGEMENT CERTIFICATIONS ONLINE

What are the best project management certifications programs online for 2019 and 2020?

QUALITY CONTROL AND QUALITY ASSURANCE IN PROJECT MANAGEMENT AND AGILE PRACTICES

What are Quality control and quality assurance? These two topics have very similar terms but different practices and meanings. These subjects apply to…

WHO IS PROJECT MANAGER, RESPONSIBILITIES AND HOW TO BECOME A PROJECT MANAGER

Who is the project manager and how to become a project manager are two major and common questions? Most of the major Internet projects (we will use the example of a…

BEST PROJECT MANAGEMENT CERTIFICATIONS – AGILEPROGRAMMING.ORG

Some of the greatest project management certification programs for 2019 and 2020 are outlined in this report. We included…

AGILE PROJECT MANAGEMENT

Agile project management is widely used today and is the natural development of management practices. In the Everyday Project Management book by…

WHAT IS PROJECT MANAGEMENT?

What is a project management and who is the project manager? More exactly, what is a project? It’s a temporary effort promised to…

BEST PRODUCT MANAGEMENT TRAINING, CERTIFICATION & COURSES

A lot of Product Management Professionals have done a tremendous investigation and the concluding decision is the list we call the Best Product Management Training, Certification & Courses in…

PROJECT MANAGER, RESPONSIBILITIES, DEFINITIONS AND PRACTICES

The project manager is the person who has the authority and responsibility for a project. It is the project manager’s job to coordinate, assist and inform…

CHOOSING PROJECT MANAGEMENT SOFTWARE

Choosing Project Management Software is your first and initial important step. In the Everyday Project Management book, the author Jeff Davidson provides details about choosing project management software tools, why and…

LATEST MANAGEMENT EDUCATION NEWS AND ACTIVITIES IN THE PROJECT MANAGEMENT

As we already announced we have started project management certification activities and did some relations with regulatory organizations about management education and project management…

11 коментара към “Agile Project Management обучение AgilePM”

 1. Благодаря за статията. Искам да попитам това обучение за Project Manager или за Scrum Master е? Има ли разлики между двете длъжности? Коя е по-важна? Благодаря много и поздрави. Еми

 2. Еми, не съм от екипа на сайта, а обикновен минувач. Просто искам да отбележа, че споменатото обучение ясно си личи, че е за Project Manager. Поздрави! 🙂
  Александър Илиев

 3. Здравейте, Емилия!
  Курсът е за project manager, като съчетава Waterwall и Agile едновременно. Също така има поместени продуктови практики и принципи. Специализирано обучение за Scrum Master има в отделен курс, в който силно се набляга Agile и Scrum практиката, която традиционния Скръм мастър трябва да познава и прилага в работата си.

 4. Здравейте колеги. Някой може ли да ми обясни разликата между Agile Coach и Scrum Master и Agile Project Manager? Благодаря много предварително! Смятам, че въпроса ми е доста уместен, важен и много хора биха го сметнали за полезен и може би се чудят същите неща. Мерси

 5. Иван, разлика между Agile Coach и Scrum Master няма. Просто поредната нова измислена титпа. Привличат Сцръм мастъри да си закупят сертификат за поредното Agile обучение, което е същото, но преразказано отново и отново. Всеки иска парче дял от пазара за мениджмънт сертификати. Това е разликата. Поздрави!

 6. Всъщност, разлика между Agile Coach и Скръм Мастър има и то не е малка. Можем да кажем много грозно и грубо, че скръм мастъра практикува някакъв вид аджайл project management, докато Agile Coach ролята, е както се подсказва от името, коуч за екипа и най-вече за организацията. Това се води по-напреднала фигура, която имплементира гъвкави методологии на по-високо ниво в компаниите. Надявам се това да отговаря явно на въпроса.

 7. Здравейте! Искам да участвам в Agile проджект мениджмънт обучението. Вече поръчах лекциите в другата ви статия. Благодаря много!

 8. Здравейте! Разбрах, че Agile Project мениджърите получават по ниски заплати от другите. В същото време обаче има повече възможности за работа в България. Може ли да споделите дали това е вярно? Какво ще препоръчате? Мерси!

 9. Здравейте! Искам да попитам дали Agile Project management и Agile Scrum Master е едно и също, защото е объркващо? Обмислям да започна посоченото обучението, но искам да разбера дали за проджект мениджър и скръм мастър това са два отделни курса и се заплаща отделно? Кое да избера?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *