Управление на проекти в PDF учебник и лекции

Управление на проекти е сложна дисциплина и много от вас искат PDF лекции или учебник, който да ги научи на всичко, или просто да им помогне за материалите в университета. „Проджект Мениджмънт Академия“ PMA.bg вече отвори врати в България и цялото обучение по управление на проекти, не е нужно да бъде в PDF формат. Учебник или лекции вече няма да ви бъдат нужни.

„Проджект Мениджмънт Академия“ PMA.bg предлага изключително съвременно и модено обучение с напълно онлайн и дистанционен курс по управление на проекти, който ще ви направи истински и готови професионалисти в управлението на проекти от 21 век.

Управление на проекти PDF - лекции или учебник

Управление на проекти PDF – лекции или учебник

Колкото и да е странно, фразата „Управление на проекти PDF“ е много търсена фраза в Гугъл. Ученици, студенти и млади начинаещи в сферата на управление на проекти всеки ден търсят наръчници, които да им помагат в образованието. Тези подходи обаче вече са остарели. Не ги препоръчваме, само и само за да удовлетворите вашия учител или професор в университета.

Съвременният курс на Проджект Мениджмънт Академия е насочен изцяло към практиката. Ще предобиете истински знания от 2019 и 2020 година, съвсем скоро идва. Ще можете да се реализирате като истински професионалисти във всяка една фирма в България и по света.

Какво е управление на проекти?

За тези от вас, които наистина сега попадат на тази дисциплина, нека все пак да направим едно представяне. Управление на проекти означава да знаете какви точно са целите ви, как ще ги постигнете, какви ресурси ще ви трябват и колко време ще ви отнеме да постигнете тази конкретна цел. Всъщност целта на управлението на проекти е да се увери, че всички, които участват в проекта, знаят това и са наясно с целта на проекта.

Самата дисциплина е организиран начин за управление на проекти от неговото начало до определен край. Всички проекти се нуждаят от структура. Следователно сложността и продължителността на проекта са еквивалентни на по-напреднал и подробен план на проекта. Прочетете статията на Антон Радев за управление на проекти без учебник и PDF лекции, която също разказва за важността на съвременното обучение в управление на проекти и колко е важно за днешните професионалисти.

Жизнен цикъл на проекта

Почти всеки проект преминава през тези пет стъпки през своя жизнен цикъл:

 • Открийте от какво се нуждае клиентът, за да определи целите на проекта.
 • Изработете план, който ще ви каже какво трябва да се направи, от кого, колко ще струва и кога проектът трябва да бъде изпълнен.
  Започнете работа.
 • Проверете дали работата върви според първоначалния план, установете проблеми и направете корекции.
 • Изпълнете проекта и затворете всички договори, след като получите одобрението на клиента.
 • Понякога проектите могат да следват четири фази, ако изпълнението на проекта се извършва заедно с дейности по мониторинг. Ако искате да знаете повече за тях, разгледайте това ръководство за четирите основни фази на управление на проекти.

Ръководителят на проекта отговаря за планирането и изпълнението на проекта. Той гарантира, че всичко следва визията и стандартите за качество на клиента. Той също ще бъде отговорен за успеха или провала на проекта.

Хората управляват проекти от векове. А тогава е нямало PDF лекции и учебник под ръка. Обучение в управление на проекти е имало и в старите практики, както има и в днешния бизнес. Те преминаха от използването на традиционни инструменти като писалка и хартия до използването на модерни технологии. В момента ръководителите на проекти използват използването на инструменти за управление на проекти, за да ускорят и облекчат целия работен процес.

Значението на управлението на проекти

Защо е важно управлението на проекти? Без управление на проекти, развитието на проекта би било хаотично. Основната цел на дисциплината е да гарантира, че всички, участващи в даден проект, знаят точно какво трябва да се направи, за колко време трябва да завършат дадена дейност, какви ресурси са на разположение и с кого да говорят, в случай че срещнат проблем.

Ако всички ясно знаят какво трябва да направят, ще има много по-големи шансове да изпълнят изискванията на проекта. Също така грешките, които в противен случай биха изисквали допълнително време за отстраняване, се елиминират от самото начало. Това може да доведе до загуба на важни данни и ресурси в процеса.

Но какво прави успешното управление на проекти? Основната му цел е да осигури окончателния успех на проекта. Проектът е успешен, след като всички цели са изпълнени навреме и по бюджет и клиентът е доволен от качеството на проекта.

Някои ключови показатели, които могат да ви покажат дали даден проект е на път, включват определени цели, организиран план на проекта, сътрудничество и ангажираност на екипа, достатъчно средства и ресурси, спазени срокове, малко грешки и ефективно коригиране на грешки.

Принципи и предимства в управление на проекти

Основните предимства на използването на принципите за управление на проекти в ежедневната ви работа са:

 • Можете да видите на каква задача сте зададени и кои ресурси трябва да се използват, включително бюджет и налични инструменти.
 • Проследявайки времето си, можете да създавате отчети за графики. Трябва да ги анализирате, за да намерите свободно време за допълнителни задачи. Да установите следващите стъпки на проекта или да прецените срокове за бъдещи проекти.
 • Етапът на наблюдение на управлението на проекти ви позволява да идентифицирате грешки и грешки винаги, когато се появят чрез подробен преглед на това какво правят всички служители и кои ресурси използват.
 • Определете член на екипа за решаване на проблем, като използвате наличните ресурси в рамките на наличния период от време.
 • Различни членове на екипа могат да бъдат назначени на проект или задача. Те трябва да си сътрудничат в реално време, за да го завършат успешно.
 • Чрез прозрачност на проекта всеки, който отговаря за даден проект, ще може да види какво работи екипът или да внесе свой собствен принос в развитието на проекта.

Заключение за управление на проекти без PDF учебници и лекции

Управление на проекти ви позволява да събирате информация, да регистрирате данни. Те не са били предвидими в движение, и трябва да ги използвате за вземане на правилни решения, базирани на данни.

Позволете на клиента да вижда всичко, което се случва с проекта. Нека предлага подобрения, когато нещо не върви според визията на проекта.
Управлението на проекти може да изглежда сложно, но има вероятност вече да сте участвали в процес като този. Затова следващия път, когато планирате рождения ден на своя приятел, знайте, че всъщност работите по проект. Вие сте свой собствен ръководител на проекти.

Мислите да продължите кариера в управлението на проекти? Проверете най-добрите курсове за управление на проекти и други възможности за обучение, налични в момента. Също така, разгледайте някои от най-често използваните условия за управление на проекти.

9 коментара към “Управление на проекти в PDF учебник и лекции”

 1. Здравейте! Искам да попитам материалите в курса дали са на Български език? Благодаря много! Гергана

 2. Здравейте, Гергана! Всички материали в курса са на Български език. Темите са възможно най-разбираеми. Има включена и терминология на английски език, когато някои думи и термини ще трябва да знаете в оригинал и да използвате в работното си ежедневие в управлението на проекти. Като проджект мениджър, ще сте наясно с всички процедури, термини и документи, в оригиналните им наименования на английски език, а всички материали ще бъдат на български.

 3. Здравейте! Мисля, че вече попитах на друго място в сайта, но все пак, за да не остане въпроса ми неоткрит, бих искала да попитам кога може да се запиша за курса по управление на проекти това лято? Колко време продължава обучението? Благодаря много! Еми

 4. Значи все пак няма учебник на български език за управление на проекти, който да е сравнително съвременен и да включва Scrum и Agile практики и методология? Потърсих, няма. Не е ли време някой вече да напише такъв в България?

 5. Точно така, Иване! Какво хубаво, кратко и ясно становище направи по този интересен въпрос. Научи английски, използвай повече интернет и Google и отделяй всеки ден време за четене и учене. Всичко е в твоите ръце (и глава). Успехи!

 6. Здравейте! Можете ли да ми изпратите безплатните лекции на имейл адреса ми, който е посочен в полето Имейл*
  Благодаря!
  Вивиан

 7. Здравейте! Дали мога да намеря някъде ученика безплатен или да го сваля като пробна версия? Не е задължително да е целия. Искам само да го разгледам. Мерси!

 8. Здравейте! Тези лекции и учебник за курса по управление на проекти от другата статия ли са или да съвсем отделни? Мисля че прочетох че е онлайн. Трябва ли да си купя нещо допълнително и цената променя ли се?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *